Kunětické višně v rumu od Zdeňka Pavlise nebo Konfitovaná vepřová líčka od Josefa Morávka. Toto jsou dva z devíti výrobků navržených komisí na Regionální potravinu Pardubického kraje v roce 2022. Do soutěže se zde přihlásilo celkem 155 produktů od 38 výrobců. Členem komise byl i radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
„Letos se nám dostala do rukou opět spousta kvalitních a chutných výrobků, které byla radost hodnotit. U nás v kraji se snažíme dlouhodobě podporovat lokální producenty a české zemědělce, protože jsme přesvědčeni, že bezpečné a poctivě vyrobené potraviny jsou nenahraditelné. Mám radost, že se mezi vítězi objevilo i šest nových výrobců, a veřejnost se tak dozví o dalších šikovných lidech a jejich produktech,“ uvedl radní Miroslav Krčil s tím, že vítězné produkty bude možné ochutnat na Dni Pardubického kraje, který se uskuteční 10. června 2022 na Pernštýnském a Komenského náměstí v Pardubicích.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:
1. Masné výrobky tepelně opracované
- Tlačenka, Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
- Konfitovaná vepřová líčka s kampotským pepřem a mořskou solí, Josef Morávek, Vračovice
3. Sýry včetně tvarohu
- Sloupnický A2 tvaroh tučný, Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici
4. Mléčné výrobky ostatní
- Kefírový nápoj, Petr Souček, Pardubice – Cihelna
5. Pekařské výrobky včetně těstovin
- Drobulka, Ing. David Novák, Uhersko
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
- Boží řez, Jana Vondroušová, Bukovka
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje
- Sudlička Ořechovka ořechový likér, FONTICULUS, spol. s r.o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
- Hruškovo-jablečný extra džem s ořechy, Bilerbin s.r.o.
9. Ostatní
- Kunětické višně v rumu, Zdeněk Pavlis, Kunětice
Kromě těchto výrobků označených jako Regionální potravina Pardubického kraje 2022, byly oceněny další tři produkty Cenou hejtmana Pardubického kraje:
1. Masné výrobky tepelně opracované
- PASTRAMI špek VB, CHOVSERVIS a.s.
2. Alkoholické a nealkoholické nápoje
- 100% čerstvý jablečný mošt, Tomáš Říha, Pardubice - Zelené Předměstí
3. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
- Fermentovaná klobása, SOŠ a SOU Polička
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.